7 SZABÁLY2023-11-29T18:31:00+00:00

Ne felejtsd el jól érezni magad! Időnként a függők gyermekei annyira aggódnak, hogy elfelejtik hogyan kell gyereknek lenni. Találj módot arra, hogy jól érezd magad!

Az, hogy beszélsz az otthoni problémáidról, nem jelenti azt, hogy rosszat teszel a családoddal. Az érzéseid megosztása segíthet, hogy kevésbé érezd egyedül magad.

Nincs ráhatásod a szüleid ivására, vagy szerhasználatára. Nem Te kezdted a problémát, nem is tudod megállítani. Amit a szüleid tesznek, nem a Te felelősséged vagy hibád!

Vegyél részt olyan dolgokban az iskolában, vagy a lakókörnyezetedben amelyek örömet okoznak; szakkörök, énekkar, zenélés, sporttevékenység, cserkészet vagy egyéb hasonlók. Ezek a tevékenységek segítenek kicsit megfeledkezni az otthoni problémákról, még ha csak kis időre is, emellett új dolgokat tanulhatsz magadról, illetve láthatod azt is, hogy mások hogyan élik az életüket.

Ha függő szülővel élsz, egyszerre érezhetsz szeretetet és gyűlöletet. Ez általában mindenkivel így történik. Ez persze sokszor felkavar. Minden embernek vannak időnként fura, felkavaró érzései, akár két ellentétes érzés is egy időben. Ez teljesen normális. Talán segít, ha így gondolsz rá: a szülőmet szeretem, de a függőségét nem. Így érez a szüleivel kapcsolatban nagyon sok gyerek, akinek a szülei függőséggel élnek.

Ha el tudod kerülni, ne utazz olyan autóval, ahol ittas a vezető, vagy drog hatása alatt áll. Nem biztonságos. Menj inkább gyalog, tömegközlekedéssel, vagy próbálj olyan autót szerezni, ahol a sofőr nincs alkohol, vagy drogok hatása alatt. Ha nincs választásod, ülj csendben a hátsó ülésen. Ha van telefonod, sürgősen üzenj egy megbízható felnőttnek segítségért.

Csak mert a szülőd függőséggel küzd, ez nem jelenti azt, hogy Te is fogsz. Bár a függőség gyakran öröklődik tovább családon belül, nem leszel beteg, ha nem élsz szerekkel. Nagyon fontos, hogy várj legalább 18 éves korodig, ha úgy döntesz, hogy használni szeretnél valami szert, mert ez 90%-kal lecsökkenti a függőség kialakulásának esélyét!