Alkohol2019-09-27T18:58:30+00:00

Amit az alkoholról tudnod érdemes

Az alkohol és hatása

Az alkohol más, mint a többi ital. Ha az ember vizet iszik, ugyanúgy érzi magát utána, mint előtte. De ha valaki alkoholt iszik, akkor egészen másképp érzi magát utána. Az alkohol hatással van az agyra és az egész testre. Az alkohol megváltoztatja, hogy hogyan érezzük magunkat, hogyan érzékeljük a valóságot, és hogyan viszonyulunk a többi emberhez.

Részegség, berúgás

Ha valaki túl sok alkoholt iszik, megváltozik a viselkedése. Ezt hívjuk részegségnek.

Alkoholfüggőség (Alkoholizmus)

Így hívják azt a betegséget, ha valaki hosszú időn keresztül túl sok alkoholt iszik. A test és az agy hozzászokik az alkoholhoz. Ha valaki függővé válik, nem tudja „csak úgy egyszerűen” abbahagyni az ivást. Az alkoholfüggőség betegség, ami sok problémát okoz a függő embernek és a családjának is. De olyan betegségről van szó, amit kezelni lehet. Alkoholbeteg embereket segítő szakemberek, orvos, pszichológus, szociális munkás, stb. hatásos segítséget nyújthat. Az egészséges élet érdekében segítséget kell kérni és változtatni kell az életünkön.

Alkoholbeteg

Akkor mondjuk valakiről, hogy alkoholbeteg, ha függ az alkoholtól. Ez azt jelenti, hogy az ember nem tudja „csak úgy egyszerűen” abbahagyni az ivást.

Visszaesés

A visszaesés azt jelenti, hogy valaki, aki egyszer már abbahagyta az ivást és nem akart többet inni, mégis újra inni kezd. A visszaesésnek sok oka lehet. A felépüléshez hozzátartozik a visszaesés.

Kezelés

Az alkoholfüggőséget lehet kezelni. Legtöbbször orvosra, vagy szakemberek segítségére van szükség. Semmi esetre sem tudod TE meggyógyítani a szüleidet. Arra sem kényszerítheted őket, hogy segítséget kérjenek. Ezt maguknak kell akarniuk.

Elvonás

Az elvonás azt jelenti, hogy az illető abbahagyja az ivást. Ez nem egyszerű. Fontos, hogy ehhez legtöbbször orvosi segítségre van szükség.

Tagadás

Az alkoholbetegek sokszor nem akarják beismerni, hogy függenek az alkoholtól. Ezt tagadásnak hívjuk. Ahhoz hogy valaki meggyógyuljon, szükséges, hogy először beismerje a betegségét.

Absztinencia

Absztinens az a személy, aki függő volt az alkoholtól, de teljesen abbahagyta az alkoholfogyasztást. A legtöbb alkoholbeteg ember számára ez az egyetlen út ahhoz, hogy egészséges maradjon.