Érzések2020-05-25T19:40:35+00:00

Sokszor nagyon nehéz együtt élni egy, vagy két alkoholfüggő szülővel. Sokféle érzés lehet, akár egyszerre jelen: szeretet, gyűlölet, bűntudat, magány, félelem és féltés. Ezen az oldalon megvilágítunk néhányat ezekből a nagyon különböző érzésekből. Talán te is ismered egyiket, másikat. Látni fogod, hogy abban a helyzetedben amiben élsz ezeknek az érzéseknek a megjelenése teljesen normális. Emiatt nem szabad szégyellned, vagy rosszul érezned magad.

Az alkoholfüggőség betegség. Nem vagy hibás abban, hogy Apa, vagy Anya alkoholfüggő. Nem vagy felelős a szüleidért. És nem te vagy az oka annak, hogy isznak. Talán már előfordult, hogy megpróbáltak felelőssé tenni téged az alkoholizmusukért. Talán mondtak olyanokat, hogy „Ha jobban viselkednél, akkor nem innék ennyit.” vagy „Ha az iskolában jobban teljesítenél, nem kellene annyit aggódnom és akkor innom sem kéne annyit.” De végső soron ezt maguk sem gondolják komolyan. Ez az alkohol következménye, ami miatt olyan dolgokat mondanak, amit józanul sose mondanának. Ha hallanál is ilyen dolgokat otthon, soha ne felejtsd el, hogy nem a te hibád, hogy isznak. Apa vagy Anya maguk felelősek azért ahogyan élnek. Hallgass az érzéseidre és bízz magadban.

Olyan szívesen segítenél Apának vagy Anyának… Talán sok mindent már meg is tettél, de semmi nem változott. Teljesen tehetetlennek érzed magad. De akkor is, ha nehéz: el kell fogadnod, hogy nem tudod a szüleidet egészségessé tenni. Csak ők tudnak lépéseket tenni a változásért, ők tudnak segítséget kérni. Talán furcsának tűnik, de az egyetlen dolog, amit a szüleidért tehetsz, ha magadra vigyázol és gondot fordítasz arra, hogy a saját életed éld. És ez egyáltalán nem kevés!

Talán szégyelled magad Apa, vagy Anya miatt, és nem mersz senkit meghívni magatokhoz. Talán beszélni sem mersz a helyzetedről senkinek, mert szégyelled. Tudod, hogy nagyon sok fiatal ugyanezt éli át? Gyerekek százezreinek vannak alkoholfüggő szüleik. Nem kell szégyellned magad. Te semmilyen módon nem vagy felelős ezért a helyzetért. Gyakran jót tesz, ha az ember a vele történteket valakivel meg tudja beszélni. A csoportokon vagy emailben hozzád hasonló fiatalokkal oszthatod meg az érzéseidet, a tapasztalataidat.

Érthető, hogy aggódsz a szüleidért. Talán félsz attól, hogy este nem jön haza, vagy tartasz a veszekedésektől és az erőszaktól. Ezek az érzések mélyen benned lehetnek foglalkoztathatnak. Nagyon fontos, hogy beszélj valakivel róluk. Pl. a nem alkoholista szülőddel, barátokkal, barátnőkkel, vagy egy olyan felnőttel, akiben megbízol. A szülőkért való aggódás nagy teher, nem szabad ezzel egyedül maradnod.

Nehéz valakiben megbízni, akiben már sokszor csalódtunk. Gyakran az alkoholbeteg emberek megbízhatatlanok, mert az alkohol elveszi a józan ítélőképességüket. Előfordulhat, hogy Apa vagy Anya reggel megígéri, hogy az iskola után még elmentek moziba, de este már nem emlékszik semmire, vagy megint részeg ahhoz, hogy elmenjen veled bárhova. Vagy előfordult, hogy elfelejtette a születésnapodat? Ez a megbízhatatlanság a betegség velejárója. Sok alkoholbeteg szülő gyermeke számol be ilyen fájdalmas csalódásokról. Fontos tudnod, hogy ez a viselkedés nem függ össze a szüleid irántad érzett szeretetével. Az alkoholfüggőségük az oka.

Talán alkoholbeteg apád, vagy anyád élete annyira az alkohol körül forog, hogy teljesen elhanyagolva érzed magad. Sok fiatal érzi magát ugyanígy ebben a helyzetben. Ha a szüleid kevés időt és figyelmet fordítanak rád, akkor is tudnod kell, hogy ez nem rólad szól, hanem az alkohol miatt van így. Talán magányosnak érzed magad, mert egyedül vagy az érzéseiddel. Talán attól is félsz, hogy megbízz bárkiben. Fontos, hogy találj olyan embereket, akikben teljesen megbízol, és akiknek el tudod mesélni, amit átélsz, amin keresztülmész. (pl. nagyszülők, barát, egy barátnő anyukája.) nem szabad szégyellned magad ezek miatt a dolgok miatt. Jogod van megbeszélni valakivel mindezt, ahhoz hogy te jól legyél.

Az alkoholfüggő szülők iránti érzések gyakran zavarosak. Az ember szereti a szülőt, de gyűlöli az alkoholbetegségét. Érthető, ha olyan gondolatok kavarognak benned, mint „gyűlölöm az apámat/anyámat”. Valószínűleg azonban a betegséget gyűlölöd, nem apádat vagy anyádat. Talán inkább azt mondhatnánk, hogy őt szereted, de azt gyűlölöd, amikor iszik, amikor részeg.

Lehet, hogy ma azt mondja Apa, hogy szuper jól focizol, holnap pedig újra azt mondja, hogy egy semmirekellő vagy. Vagy a mamád azt mondja, mennyire lenyűgözi, hogy ilyen jó jegyeket hozol, aztán a következő nap meg azt hallod tőle, hogy mennyire buta vagy. Mit gondolj ilyenkor? Az ilyen ellentmondásos megjegyzések nagyon zavaróak tudnak lenni. De nagyon fontos, hogy mégse kételkedj magadban! Az ilyen ellentmondásoknak az alkoholhoz van közük, és nem hozzád!

Szabad dühösnek lenned. Egyszerűen lehetsz dühös bármikor. Talán dühös vagy Apára, mert túl sokat iszik, és ezzel romba dönti az életedet. Esetleg dühös vagy Anyára, mert az a benyomásod, hogy semmit nem tesz azért, hogy a helyzet változzon. Tudsz beszélni valakivel a haragodról? Vagy ki tudod adni valahogy a haragodat? Pl. hogy leírod az érzéseidet? Ki kell engedned a haragot, hogy ne forduljon ellened, vagy mások ellen.

Talán elhanyagolnak a szüleid és az alkoholbetegségük miatt nem látják el a családon belüli feladataikat. Talán átveszed a helyüket néha a családban, felelősséget vállalsz az ő feladataikban: vacsorát készítesz, megcsinálod a mosást, lefekteted a testvéreidet. Még fiatal vagy, ezek nem a te feladataid, ezzel együtt felelősnek érzed magad ezekért a dolgokért. Fontos, hogy legyen időd önmagad számára. Ha túl soknak érzed a terhet, beszélj mindenképp egy megbízható felnőttel ezekről a dolgokról, mielőtt kicsúsznak a dolgok a kezedből. Lehet megoldást találni az ilyen helyzetekre!

Néha azt mondod magadnak „Egyszerűen szeretnék eltűnni. Meglógnék otthonról legszívesebben. Nem bírok többet elviselni.” A helyzetedben ez természetes. Érthető, hogy ilyen gondolataid vannak, jót fog tenni, ha valakivel akit kedvelsz, beszélsz ezekről. És ha nem akarsz a barátaiddal erről beszélni, akkor vannak más helyek is, ahol ezt megteheted.

Kék-Vonal Lelkisegély-Vonal 116 111

Vissza