Kérdések és válaszok2023-01-27T07:53:46+00:00

Reméljük, hogy az oldalon található kérdések és válaszok olyanok, amelyek segítenek Neked.

Ha maradnának benned megválaszolatlan kérdések, tedd fel azokat nyugodtan ITT, vagy a segits@kimondhato.hu emailcímen.

Igen, Magyarországon sok fiatal él alkoholbeteg szülővel együtt. Gyakran mindkét szülő alkoholfüggő. Kb. 1 000 000 alkoholbeteg él hazánkban. Ebből kiindulva minimum négyszázezer gyerek élhet meg hasonló tapasztalatokat, mint te.

NEM. Ez nem a te hibád. Az alkoholfüggőség betegség, akkor is, ha az apád vagy anyád azt mondja, hogy te vagy az oka az ivásuknak, ez nem igaz. Amúgy sem gondolják valójában így a szüleid, amikor ezt mondják. Soha ne gondold, hogy Te vagy a felelős ezért. Te semmiről nem tehetsz ezzel kapcsolatban. Nem azért iszik, mert rosszul viselkedtél, vagy rossz jegyet kaptál. Azért iszik, mert alkoholfüggő.

Ha valaki alkoholfüggő, muszáj innia, hogy ne érezze rosszul magát. Ehhez neked nincs semmi közöd.

Nem, de teljesen érthető, hogy szívesen megtennéd. De sajnos semmit nem segít, amikor Apának, vagy Anyának innia kell. Az alkoholfüggőség egy betegség. Azért isznak, hogy ne érezzék rosszul magukat. Ha elfogy az alkohol, akkor újat kell venniük, Ha eldugod, vagy kiüríted az üveget, előfordulhat, hogy mérgesek lesznek rád és veszekedni fognak, habár te jót akartál.

Igen, fontos, hogy beszélj a szüleiddel az aggodalmaidról. Mondd el nekik, hogy mitől leszel szomorú. Ha úgy döntesz beszélsz velük, olyan pillanatot válassz, amikor ráérnek és remélhető, hogy megértitek egymást. Nincs értelme akkor beszélgetni, amikor Apa vagy Anya túl sokat ivott, vagy a helyzet egyáltalán nem tűnik alkalmasnak. Akkor valószínűleg csak veszekedés lesz belőle, senki nem fog rád figyelni, és ez ismét fájni fog.

Igen, természetesen, sőt javasoljuk, hogy beszélgess másokkal is ezekről a dolgokról. A helyzeted nem egyszerű, jót tesz, ha másokkal is beszélgetsz. Beszélgethetsz barátokkal, vagy a nagyapáddal, nagymamáddal, a tanároddal, egy barátod édesanyjával. Fontos, hogy más is tudjon róla, mi zajlik a családotokban, hogy felhívhass valakit, ha segítségre van szükséged. Azért beszélsz ezekről a dolgokról, hogy jobban elviseld a helyzetet, nem azért hogy a szüleid ellen tegyél. A támogatás rengeteg segít abban, hogy jobban érezzük magunkat.

Nagyon fontos vagy a szüleidnek, még akkor is, ha ritkán mutatják ki, vagy nincs rád idejük.

Az alkohol lényegében határozza meg az alkoholfüggő emberek életét, rengeteg helyet foglal el a mindennapjaikban. Sokszor olyan sokat, hogy a szülők azt se tudják megmutatni a gyerekeiknek, hogy milyen fontosak a számukra.

Sajnos semmit nem tudsz tenni azért, hogy Apa vagy Anya abbahagyja az ivást. Betegek, ahhoz, hogy újra egészségesek legyenek, két dolgot kell tenniük:

  1. Be kell látniuk, hogy segítségre van szükségük.
  2. Szakemberhez kell fordulniuk. (Pl. orvoshoz, addiktológiai szakemberhez)

Nem vagy felelős a szüleid betegségéért és nem is tudod őket meggyógyítani.

Amikor Anya, vagy Apa erőszakos veled, vagy megüt, vagy hangosan kiabál, nagyon fontos hogy meg tudd védeni magad. Gondold végig, kit tudsz ilyenkor felhívni. Ez lehet egy olyan felnőtt, akit kedvelsz, és akiben megbízol. De hívhatod a rendőrséget is, vagy a gyermekvédelmi szolgálatot.

Mindenki alkoholfüggővé válhat. Ezért fontos, hogy az alkohollal felelősségteljesen bánjunk. Vannak olyanok, akik különösen veszélyeztetettek. Ide tartoznak azok a gyerekek is, akiknek az apjuk, vagy az anyjuk alkoholfüggő. Ezért még fontosabb, hogy elővigyázatosak, óvatosak legyünk az alkohollal.

Érthető, hogy ezt kérdezed, az is, hogy félsz ettől, de tudnod kell, hogy nagyon ritkán választanak el egy fiatalt a családjától. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy az egész családon segítsenek és megoldják, hogy a családdal maradhass, ha azt szeretnéd.

Ne hagyd, hogy a félelmed megakadályozzon abban, hogy beszélj ezekről a dolgokról. Ez nagyon fontos.  

Vissza