Mit tehetek?2023-01-27T08:26:16+00:00

Apának, vagy Anyának alkoholproblémája van, természetesen ez foglalkoztat téged. Azt kívánod, bárcsak abbahagyná az ivást, és nem érted, hogy ez miért olyan nehéz. Az alkoholfüggőség betegség, ahhoz hogy az ember meggyógyuljon, először be kell látnia, hogy függőbeteg. Az alkoholbetegek nem tudják olyan egyszerűen abbahagyni az ivást, még akkor sem, ha nagyon vágynak rá. A testüknek szüksége van az alkoholra ahhoz, hogy ne érezzék rosszul magukat. Ezért fontos, hogy szakszerű segítséget kapjanak egy szenvedélybeteg embereket segítő helyen. Nem tudod kényszeríteni a szüleidet arra, hogy kezeltessék magukat, ezt nekik kell eldönteniük. Nem te vagy a betegségért felelős, és nem rajtad múlik, ha nem akarják kezeltetni magukat.

Te azért vagy felelős, hogy mit kezdesz a saját életeddel. Néhány példa, hogy mit tehetsz azért, hogy neked jobb legyen:

Jogod van beszélni ezekről a dolgokról, és fontos, hogy tedd is meg. Kérj segítséget.

Talán szívesen megmondanád a szüleidnek, hogy nem szereteted, amikor isznak. Ha így van, akkor jó lenne, ha erről előbb valaki mással beszélnél. Ez segíteni fog abban, hogy felkészülj a szüleiddel való beszélgetésre. Válassz egy nyugodt percet a beszélgetésre, amikor jól megértitek egymást.  Mondd el, hogy érzed magad.

Tudsz erről beszélni azzal a szülőddel, aki nem iszik? Ha igen, akkor mondd el neki, hogy mi okoz neked félelmet és problémát, mit gyűlölsz ezekben a helyzetekben. Ne habozz elmondani,  hogy érzed magad. Jogod van hozzá.

Vannak barátaid, akikkel tudsz ezekről a dolgokról beszélni?

Másokkal is beszélgethetsz ezekről a dolgokról, pl. a nagyszüleiddel, vagy más felnőttekkel, akiket kedvelsz (tanár, szomszéd, stb.)

A szakemberek arra vannak kiképezve, hogy a kérdéseidre világos válaszokat adjanak.

Ha fontosnak érzed, hogy beszélhess ezekről a dolgokról, de nem tudod, akkor ingyen, anonim módon hívhatod a 116 111-es telefonszámot.

A legfontosabb, hogy ne maradj egyedül!

Próbáld megosztani a problémáidat és az aggodalmaidat azokkal az emberekkel, akikben megbízol.

Még ha nehéz is otthon, lehetsz jókedvű, és találkozhatsz a barátaiddal. Nagyon fontos, hogy legyenek barátaid. Ha vidám találkozásokat élsz át velük, ha jól érzed magad, akkor ez újra és újra segíteni fog, hogy a nehéz pillanatokban erősebbnek érezd magad. Ha teszel valamit magadért, az nem jelenti azt, hogy elfeledkezel a családodról.

Válassz valami hobbit amiben örömöt találsz:  sport, zenélés, festés, rajzolás, stb. Használd ki az iskola által kínált szabadidős lehetőségeket.

Találkozz a barátaiddal. Lehet, hogy nem akarod meghívni őket magatokhoz, mert félsz, hogy a barátaid részegen látják a szüleidet. Akkor szervezd úgy, hogy a barátaidnál találkozzatok.

Kérd meg a szüleidet, hogy részt vehess a szünidőben olyan táborokban, ahol hasonló korú fiatalokkal lehetsz együtt.

Segíthet, ha minél kevesebbszer kell együtt lenned a szüleiddel, amikor részegek. Ahhoz, hogy felkészült lehess egy nehéz helyzetre (vita, kiabálás, baleset, erőszak), javasoljuk a következőket:

– Tanuld meg valakinek a telefonszámát kívülről, akiben megbízol. Fontos hogy bármikor fel tudd hívni az illetőt.

– A 112 a nap 24 órájában hívható segélyhívószám, amelynek hívásával azonnali segítség kapható a készenléti szervektől. (Mentők, rendőrség, katasztrófavédelem.)

Ahhoz, hogy a dolgok minél jobban menjenek, és képesek legyünk a nehéz pillanatokat az életben jól kezelni, erős önbecsülésre van szükségünk. Ez azt jelenti, hogy elfogadjuk magunkat úgy, ahogy vagyunk, az erősségeinkkel és a gyengeségeinkkel együtt. Az önbecsülés azt jelenti, hogy lényegében elégedett vagy önmagaddal, mint személlyel. Értékes vagy. Becsüld meg az értékeidet.

Az önbecsülésed olyan érzés, amely változhat. Növekedhet vagy csökkenhet, függ az önértékelésedtől, s cselekedeteidtől és cselekedeteid eredményétől. Tehát előfordulhat, hogy az önbecsülésed az élet különböző szakaszaiban nagyon eltérő, néha nagyon erős máskor nagyon gyenge. Erősítsd önbizalmad, szeretheted magad, tehetsz magadért!

Vissza