Információk az alkoholról2020-05-25T20:09:15+00:00

Az alkohol egészen másként hat az agyra és a testre, mint a többi ital. Ha valaki vizet iszik nem változik meg a hangulata. Ha alkoholt iszik, akkor másképp érzi magát utána. Az alkoholnak erős tudatmódosító hatása van, megváltoztatja azt, ahogyan a valóságot érzékeljük, és ahogyan a többi emberhez viszonyulunk. Aki alkoholt iszik, egész másképp viselkedhet, mint nélküle.  Egy idő után akár már nem is tudja mit csinál.

Így nevezzük azt a betegséget, amikor valaki alkoholfüggő lesz. Olyan betegségről van szó, ami sok problémát okoz annak, aki iszik, és a családjának is. Olyan betegség ami legyőzhető. A betegség nem a bűne, de ahhoz hogy egészséges legyen, kész kell lennie a segítség elfogadására.

Bővebben a szenvedélybetegségről

Az alkoholfüggő ember nem tudja kontrollálni az alkoholfogyasztását. Aki függő nem tudja „csak úgy” abbahagyni az alkohol fogyasztását, még akkor sem, ha ettől ő és mások is szenvednek. Függőség esetén az alkoholfogyasztás abbahagyása egyáltalán nem az akaraterő múlik. Az alkoholfüggőség betegség. Fizikai, testi, lelki, kapcsolati függőség jellemzi. Többnyire a fizikai és a lelki hozzászokás jellemzi. A függőnek akkor is innia kell, amikor már egyáltalán nem akar.

Mi a visszaesés?

A visszaesés visszatérés a korábban már abbahagyott függő magatartáshoz.

A visszaesés különböző formái

  1. Azonnali visszaesés
    Bizonyos idő elteltével az absztinens függő egyre többször és egyre erősebben éli át az ivás, az anyagozás kényszerét. A lazulás és a megkönnyebbülés utáni követelőző vágy egyre erősebb. Eljátszik az ivás (anyagozás) gondolatával, míg végül enged a kísértésnek és újra inni, drogozni kezd.
  2. Fokozatos visszaesés
    Ilyenkor a visszaeső az egyszeri fogyasztás után gyorsan abbahagyja az alkoholizálást, drogozást, de egy bizonyos idő után újrakezdi. A két fogyasztás között akár hetek is eltelhetnek. De a visszaesések közötti idők egyre rövidülnek, míg végül a szenvedélybeteg ember feladja minden ellenállását és visszatérnek a régi függő szokások.
  3. Lappangó visszaesés
    Gyakran megesik, hogy az érintett az absztinencia után egy bizonyos idő elteltével arra a meggyőződésre jut, hogy képes újra kontrolláltan inni. Vegyük példaként azt a férfit, aki a kollégáival hetente egyszer a törzsasztaluknál találkozik. A terápiája után minden este csak ásványvizet rendel. Amikor egyik este különösen jól érzi magát, a hangulata remek, vidám és felszabadult, gondol egyet és rendel egy sört. Szilárdan elhatározza, hogy csak egyetlen sört fog inni, ami kezdetben tényleg sikerül is. Mivel ez ilyen jól megy, ezután minden héten rendel egy sört a törzsasztalnál, és biztonságban érzi magát, hogy képes kontrolláltan inni. Ez aztán megy egy darabig, akár több héten keresztül, de közben jókora nyomást él meg, úgyhogy felteszi magának a kérdést, vajon nem segítene-e, ha egy helyett esetleg kettő, vagy három sört inna meg. De mivel tudja mi történhet, gyorsan elveti ezt a gondolatot. De a vágy kínozza, egészen addig, amíg már nincs ereje kitartani. Megadja magát a nyomásnak és visszaesik, hamarosan pedig úgy iszik mint annak előtte.

A visszaesés azt jelenti, hogy újra az alkoholfogyasztással kezdjük, bár már egyszer abbahagytuk és nem akartuk folytatni. Az alkoholfüggők egy vagy több visszaesést is megélhetnek. Ennek számos különböző oka lehet.

Bővebben a visszaesésről

Az alkoholfüggőség kezelhető. Legtöbbször segítségre van hozzá szükség, orvos, vagy addiktológiai szakember segítségére. Te semmiképpen nem tudod egészségessé tenni Apát, vagy az Anyát. Nem vagy felelős a betegségért, és nem tudod helyettük meghozni a döntést, hogy segítséget kérjenek.

Az elvonás az alkoholfogyasztás abbahagyását jelenti. Ez nem egyszerű dolog. Fontos, hogy segítség szükséges hozzá. Történhet kórházban, enyhébb esetben otthon is, szakemberek segítségével. Orvosi segítség nélkül, súlyos alkoholfüggőség esetén az alkohol megvonása veszélyes lehet.

Az alkoholbeteg emberek többnyire nem akarják beismerni, hogy alkoholfüggők. Ezt tagadásnak hívjuk. Ahhoz, hogy egy alkoholfüggő ember meggyógyuljon, az első és legfontosabb dolog, hogy fel és beismerje a betegségét, és segítséget kérjen.

Vissza